Vårt lymfsystem
Om lymfsystemet inte fungerar så kan det innebära att lymfvätskan inte renas, vilket höjer risken för att bakterier och virus stannar kvar i kroppen. Blodet får inte tillräckligt med återförande av viktiga ämnen, det blir ett överflöd av oren vätska som inte tar sig ut och detta i sin tur orsaker svullnader, vätskeansamlingar, stumhet i vävnader, trötthet, smärta, värk, övervikt, gropar i huden och till slut fibroser. Fibroser är när slaggprodukter, hud och fett har vuxit ihop över tid och skapat svullnader i bindväven som stoppar flödet.
Lymfmassage
Lymfmassage är en typ av massage som får lymfsystemet att föra ut överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen. Det är en mycket lugnande behandling, eftersom lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad. Lymfmassagen består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning och ibland något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser. Syften är att leda bort vätska och slagg från svullna områden med skadade lymfnoder till friska områden, där vätskan och slaggprodukterna tas om hand. Lymfmassage bidrar till att lymfbanorna stimuleras, lymfvätskan kan pumpa fram snabbare och blockeringar i vävnaderna kan lösas upp.
Fördelar
Förutom lindring av symtom upplever de flesta även:
- Lätthet och energi
- Lugn och avslappnad
- Rörligare
- Bättre sömn
Behandlingsområden
Svullnad och ödem, celluliter, övervikt, dålig blodcirkulation, fibromyalgi, restless legs, sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, domningar eller svullnad i ben, armar, händer, fingrar, kramp eller pirr i benen, kramp och smärta runt revbenen, värk och stelhet i kroppen, frusen, lätt att bli förkyld, svårt att slappna av, värk och smärta som flyttar runt i kroppen, stel och ont i kroppen och fötterna när man varit stilla ett tag, stram bindväv.
Hur går behandlingen till?
Massagen som också går under namnet MLD, manuellt lymfdränage, görs manuellt. Lymfmassagen går ut på att med rörelse, handstrykningar och växeltryck över kroppen sätta fart på vätskeflödet i lymfan. Det handlar först och främst om att öppna systemet, få fart på flödet och underhålla.
Behandling och resultat
I början är det viktigt att göra täta behandlingar. 1 gång per vecka under 3-4 veckor, för att få fart på lymfsystemet. Därefter rekommenderas behandling med ca 4-8 veckors mellanrum.
Kontraindikationer
- Pågående strålnings- och cellgiftsbehandling
- Svåra njursjukdomar
- Hjärtsvikt
- Akut inflammation
- Leverinflammation
- Hypertyreos (överproduktion i sköldkörteln)
- Ateroskleros
Att tänka på efter behandling
- Du blir ofta mer kissnödig och detta kan sitta i några dagar. Urinen brukar också vara mer illaluktande.
- Drick extra mycket vatten några dagar efter behandlingen.
- Du kan bli trött och kan behöva ta det lugnt och antingen vila eller sova efter behandlingen.
- Försök att röra på dig mer, promenera gärna, för att hjälpa lymfsystemet.
Bieffekter
Symtom som illamående, kräkningar, yrsel eller blåmärken kan ibland uppstå efter en lymfmassage. Detta är dock inget att oroa sig för, det är kroppen som försöker göra sig av med slaggprodukter.